Βοήθεια στο Ανοσοποιητικό κατά την Χημειοθεραπεία

Συμπληρωματική βοήθεια στη φυσική μας άμυνα
Στους ασθενείς που πάσχουν από Καρκίνο, η χημειοθεραπεία (όπως επίσης και η ακτινοθεραπεία), έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει ή να προκαλεί το θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Η χημειοθεραπεία όμως, δεν επιδρά εξειδικευμένα μόνο στα κύτταρα του καρκίνου, αλλά σκοτώνει τόσο τα καρκινικά όσο και τα φυσιολογικά  κύτταρα του ασθενούς που υποβάλλεται σε αυτή.

Έτσι, στην πράξη, η χημειοθεραπεία, για όσο καιρό εφαρμόζεται, γίνεται έμμεσα ανοσοκατασταλτική κατά την έννοια ότι ελαττώνει τη γενική ανοσία του οργανισμού. Ο ασθενής τότε, μένοντας σχετικά ακάλυπτος ως προς την αποτελεσματική άμυνα του οργανισμού του απέναντι σε μολυσματικούς εισβολείς, είναι περισσότερο ευαίσθητος σε ιώσεις και μολύνσεις, παρουσιάζει έντονη κόπωση και έχει αυτό που χαρακτηριστικά ονομάζουμε “χαμηλή ποιότητα ζωής”.

Για το λόγο αυτό, ο ασθενής καλείται τότε να βοηθήσει το σώμα του να αναπλάσει το ελαττωμένο ανοσοποιητικό του σύστημα, με διάφορες υποστηρικτικές μεθόδους, κύρια των οποίων είναι η ειδική λειτουργική διατροφική αγωγή. Ασθενείς δηλαδή που πάσχουν από καρκίνο και βρίσκονται σε συμβατική χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, εντάσσοντας στο διαιτολόγιό τους ειδικά διατροφικά συστατικά λίγες βδομάδες πριν, κατά την διάρκεια και μετά την θεραπεία, βελτιώνουν την ανοσία τους και γίνονται ανθεκτικότεροι τόσο σε πιθανές μολύνσεις ή ιώσεις, νοιώθουν ευεξία και γενικά βελτιώνουν την “ποιότητα ζωής” τους.

Στην μεγαλύτερη από 20ετή λήψη του από ασθενείς, το Biobran, συμπληρωματικά χορηγούμενο συνδυαστικά με τα γνωστά συμβατικά χημειοθεραπευτικά φάρμακα (όπως Cisplatin ή Adriamycin), δείχνει πως προσφέρει  βελτιωμένη κλινική εικόνα, καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερες παράπλευρες αλλοιώσεις και παρενέργειες (πιο υγιή εμφάνιση, λιγότερες ενδείξεις για γαστρικές και λοιπές βλάβες κλπ). Όλες επίσης οι μελέτες δείχνουν ότι ένα σώμα με καλύτερα ρυθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα στην καταστροφή μεγαλύτερου αριθμού καρκινικών κυττάρων