Κυκλοφορικό και Αθηρωματική Πλάκα

Προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα
Κυκλοφορικό σύστημα είναι ο μηχανισμός που αντλεί και μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα. Αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία που αποτελούν και τα σημεία σύνδεσης μεταξύ αρτηριών και φλεβών. Το σώμα ενός ενήλικα ανθρώπου, περιέχει συνολικά περίπου πέντε λίτρα αίματος. Από αυτό, το 40% περίπου αποτελούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια που ο ρόλος τους είναι να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα, το 5% τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια τα οποία προσφέρουν τη φυσική του άμυνα προστατεύοντας το σώμα από ασθένειες και την παύση πιθανής αιμορραγίας αντίστοιχα και τέλος το υπόλοιπο 55% περίπου, από το πλάσμα το οποίο περιέχει νερό αλλά και όλα τα θρεπτικά συστατικά του σώματος όπως ιχνοστοιχεία, ορμόνες, πρωτεΐνες κλπ.

Κατά την πάροδο ηλικίας του ανθρώπου όμως, οι αρτηρίες υφίστανται διάφορες αλλαγές όπως η αύξηση του πάχους τους. Κατ’ αυτήν, ουσίες από το αίμα που κυκλοφορούν μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα, αρχίζουν σταδιακά να εναποτίθεται στις εσωτερικές πλευρές τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η φυσιολογική ροή του αίματος μέσα από αυτές και σταδιακά -στα σημεία που η εναπόθεση είναι τόσο πολύ ώστε να φράξει- η ροή αυτή σταματά. Η πλάκα που εναποτίθεται ονομάζεται αθηρωματική πλάκα και η διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος έμφραγμα.

Σε περίπτωση όμως κάποιας παθολογικής αιτίας, η συγκέντρωση των συστατικών του αίματος οδηγεί σε συσσωμάτωση του αίματος και δημιουργία θρόμβου, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε παρεμπόδιση της φυσιολογικής ροής του αίματος, με σημαντικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του ανθρώπου. Ως σήμερα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις αιτίες της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας στο αίμα, παρά μόνον οτι υπάρχουν ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες που επιταχύνουν την εμφάνισή της. Οι παράγοντες αυτοί είναι η παρουσία λιπιδίων δηλαδή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, η αρτηριακή υπέρταση, το σάκχαρο και ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό κλπ.

Αθηρωματική πλάκα
Παράλληλα από την ύπαρξη φλεβικού θρόμβου, μπορεί να υπάρξει και αγγειακή κατάσταση, κατά την οποία, ουσίες που κυκλοφορούν μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα, αρχίζουν σταδιακά να εναποτίθεται στις εσωτερικές πλευρές τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η φυσιολογική ροή του αίματος μέσα από αυτές και σταδιακά -στα σημεία που η εναπόθεση είναι τόσο πολύ ώστε το αγγείο να φράξει- η ροή αυτή σταματά. Η πλάκα (στρώμα) που εναποτίθεται εκεί ονομάζεται αθηρωματική πλάκα και η διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος ονομάζεται έμφραγμα.

Κυκλοφορικά προβλήματα των κάτω άκρων
Τα κύρια προβλήματα στο κυκλοφορικό των κάτω άκρων είναι φλεβικά και αρτηριακά. Οι αρτηρίες είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών προς τα όργανά μας και οι φλέβες για την επιστροφή του μεταφέροντας το διοξείδιο του άνθρακα και τα προϊόντα του μεταβολισμού.
Τόσο οι αρτηρίες όσο και οι φλέβες, με την πάροδο του χρόνου και τον μη λειτουργικό τρόπο ζωής (ορθοστασία, έλλειψη άσκησης κλπ), παρουσιάζουν κύρια ήπια φλεβική ανεπάρκεια ή προβλήματα βαθέως δικτύου. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε οιδήματα στα κάτω άκρα, ευρυαγγείες ή κιρσούς (ή αλλιώς φλεβίτις).

Θεραπεία & συντήρηση
Κυριότερο μέτρο από όλα είναι η πρόληψη. Να προλάβουμε δηλαδή και να εμποδίσουμε τη δημιουργία της μέσα στις αρτηρίες μας. Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό και δημιουργηθεί αθηρωματική πλάκα μέσα στο κυκλοφορικό, τότε αφού επέμβει ο γιατρός, λαμβάνονται τα μέτρα ώστε να μην σπάσει, αποκολληθεί από τα τοιχώματα της αρτηρίας και διαφύγει κάποιο τμήμα της ελεύθερο στη ροή του αίματος.

Για τις ήπιες περιπτώσεις τόσο για την περίπτωση των αιμορροΐδων όσο και των κιρσών όπου δεν κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση ή έχουν ολοκληρώσει τη χειρουργική θεραπεία και αποφασίζουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους ακολουθώντας μια ήπια συντηρητική αγωγή, το κύριο που θα πρέπει να ρυθμίσουν είναι ο τρόπος που ασκούνται και διατρέφονται. Στο πρώτο, αύξηση της κίνησής τους με ήπιο περπάτημα, κολύμβηση ή ποδηλασία κρίνονται ευεργετικά ενώ μια προσεκτική διατροφή η οποία ελέγχει το σωματικό τους βάρος και το κρατά σε χαμηλά επίπεδα, αναμφίβολα βοηθά. Στην περίπτωση αυτή διατροφικά προϊόντα που κρατούν σε φυσιολογικά επίπεδα το κυκλοφορικό και την ροή του αίματος, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες προφύλαξης.

Σχολιάστε