Ο συνεργιστικός ρόλος του Biobran στον καρκίνο. Μια περίπτωση καρκινώματος παγκρεατικού πόρου (περιστατικό)

Μπορεί ένα τυποποιημένο και βασισμένο σε στοιχεία φυτικό ανοσορυθμιστικό σκεύασμα
να αυξήσει την επίδραση του Gemcitabine με συνεργιστικό τρόπο;
Μια αναφορά περιστατικού ασθενούς με καρκίνωμα παγκρεατικού πόρου.

Ιστορικό: Το καρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου είναι από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας από καρκίνο. Το Gemcitabine με nab-Paclitaxel ως τυπική θεραπεία πρώτης γραμμής αναφέρει βελτιωμένες κλινικές παραμέτρους, αλλά είναι μόνο παροδικές. Ανοσολογικές παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι στο υπόβαθρο αυτής της ταχείας αντίστασης μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο μια απορύθμιση της ανοσολογικής ισορροπίας που προκαλείται από τον όγκο. Όπως φάνηκε, τα έμφυτα ανοσοκύτταρα τύπου 2 που προκαλούνται από τον όγκο ενεργοποιούν διάφορα ανασταλτικά ρυθμιστικά κύτταρα και αυξητικούς παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τόσο τη δραστηριότητα των ανοσοενεργών όσο και την ανοσολογική ευαισθησία των καρκινικών κυττάρων.

Όπως είναι γνωστό, η ανοσολογική ευαισθησία που σχετίζεται με τα μόρια A/B (MICA και MICB) που σχετίζονται με την αλυσίδα MHC κατηγορίας Ι καταπονούν τα καρκινικά κύτταρα που συνδέονται στον πιο σημαντικό υποδοχέα θανατικής ενεργοποίησης (NKG2D) των NK -κυττάρων. Λόγω της ανακάλυψης πριν από αρκετά χρόνια, ότι η Gemcitabine μπορεί να ενισχύσει την έκφραση των μορίων MICA και MICB σε κύτταρα όγκων, ο συνδυασμός της με έναν ανοσοτροποποιητή που βασίζεται σε ερευνητικά στοιχεία έχει αυξανόμενο κλινικό ενδιαφέρον.

Υλικό και μέθοδοι: Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε σε έναν ασθενής με μεταστατικό και ανεγχείρητο αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου, ο οποίος έλαβε θεραπεία με Gemcitabine (1678 mg) και nab- Paclitaxel (210 mg) κάθε 1η- 8η & 15η ημέρα των μηνών οκτώ κύκλων.

Αυτή η θεραπεία συνδυάστηκε τακτικά με 45 mg/kg Biobran/MGN-3 που χορηγήθηκε από το στόμα τρεις φορές την εβδομάδα που είναι ένα τυποποιημένο συμπύκνωμα αραβινοξυλάνης από πίτουρο ρυζιού.

Εικόνα: Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα δεσμεύεται προς δύο κατευθύνσεις. Τα M1 και D1 είναι τύπου 1, μακροφάγα και δεντριτικά κύτταρα που συμμετέχουν στη ρύθμιση των αντικαρκινικών ΝΚ-κυττάρων. Τα M2 και D2 είναι μακροφάγα τύπου 2 και οδοντιτικά κύτταρακύτταρα που διευκολύνουν τη δημιουργία Th2 κυττάρων και αναστέλλουν το σύστημα τύπου 1. Εικονογράφηση από το JS. Murray.

Αποτελέσματα: Στον ασθενή ηλικίας 56 ετών, το ανεγχείρητο αδενοκαρκίνωμα πόρου (39×46 mm) στο ουραίο τμήμα του παγκρέατος με πολλαπλές ηπατικές μεταστάσεις (10-30 mm) διαπιστώθηκε με αξονική τομογραφία και βιοψία. Ήταν σε σχεδόν τελικό στάδιο (με 27 κιλά μείωση σωματικού βάρους και έντονους πόνους). Τρεις μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, με αξονική τομογραφία διαπιστώθηκε ύφεση του όγκου του παγκρέατος (25×38 mm) και στις ηπατικές μεταστάσεις κατά μέσο όρο 3-10 mm.

Επτά μήνες αργότερα στο πάγκρεας διαπιστώθηκε πλήρης ύφεση και οι ηπατικές μεταστάσεις του έδειξαν περαιτέρω μείωση 3-6 mm. Μετά από 10 μήνες καθιερώθηκαν και αυτές οι υφέσεις. Ο ασθενής δεν έχει πλέον κανένα παράπονο και είναι σε θέση να εργαστεί 100%.

Συμπέρασμα: Ο συνδυασμός Gemcitabine με τεκμηριωμένους και τυποποιημένους ανοσοτροποποιητές (όπως το MGN-3) μπορεί να ανοίξει νέες στρατηγικές στη θεραπεία του όγκου.

Η μελέτη:
Tibor Hajto Medical University Pecs, Hungary  ‘’Can standardized and evidence based plant immunomodulator (rice bran arabinoxylan concentrate) increase the effect of Gemcitabine in a synergistic manner? Case report of a patient with ductal pancreas carcinoma’’ | Open Access Text – DOI: 10.15761/RRI.1000161

Σημείωση: Το Gemcitabine είναι αντικαρκινικό φάρμακο. Ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων αποκαλούμενων ως αντιμεταβολίτες. Ενδείξεις: Καρκίνος μαστού, πνεύμονα (μη‐μικροκυτταρικός), παγκρέατος, ουροδόχου κύστεως, κα.
Το Paclitaxel είναι χημειοθεραπευτικό φάρμακο από εκχύλισμα του φλοιού του έλατου της Βορείου Αμερικής Taxus brevifolia. Ενδείξεις: Καρκίνος μαστού, πνεύμονα, τραχήλου μήτρας και ενδομητρίου, ωοθηκών, κεφαλής, κα.

Σχολιάστε