Λοίμωξη HPV & Ανοσία

Οι Ομάδες των Ιών HPV

Υπάρχουν περισσότεροι από 180 τύποι του ιού HPV (Human Papilloma Virus) ή Ιού Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, από τους οποίους οι 120 προσβάλουν τον άνθρωπο και περίπου οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι.
Οι τύποι των HPV χωρίζονται σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου.
Η ομάδα χαμηλού κινδύνου περιλαμβάνει τους τύπους: 6, 11, 40, κ.ά. που προκαλούν κατά κανόνα κονδυλώματα μη καρκινογόνα.

Η ομάδα Υψηλού Κινδύνου

Η ομάδα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνει τους: 16, 18, 26, κ.ά. η φλεγμονή των οποίων μπορεί να καταλήξει σε καρκίνους.
α) Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου (CIN),
β) αιδοίου (VIN),
γ) πέους (PIN) &
δ) πρωκτού (AIN).
Οι πιο επικίνδυνοι είναι οι HPV 16 και 18 και αφορούν κυρίως περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη θεραπεία. Στους άνδρες η διάγνωση του ιού είναι σχετικά εύκολη ενώ στις γυναίκες, η μόλυνση του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να γίνει με τεστ-Pap, κολποσκόπηση ή και βιοψία. Μετά τη μόλυνση ακολουθεί φλεγμονή.
Καθώς ο HPV είναι ιός, δεν υπάρχει θεραπεία με την κλασσική έννοια αλλά αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με φάρμακα (ειδικές δερματικές αλοιφές), κρυοπηξία ή διαθερμοπηξία, laser και τελευταία με Ραδιοκύματα.

Τα αρχικά στάδια

Από την εξέλιξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας γνωρίζουμε, ότι συνήθως προηγούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις (CIN-2, 3 ή HSIL) οι οποίες είναι ανιχνεύσιμες με τα μέσα που διαθέτουμε και όταν εντοπιστούν, αφαιρούνται.

Αν υπάρχει στέλεχος από την ομάδα υψηλού κινδύνου (όπως 16, 18 κλπ) και δεν υπάρξει θεραπεία των αρχικών συμπτωμάτων τότε πιθανότατα να υπάρξει υποτροπή ή μετεξέλιξη σε καρκίνο.

Η ανάπτυξη του Ιού

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πιο συχνός από όλους τους καρκίνους που προκαλούνται από τους HPV.

Γενικά χρειάζονται περίπου 10-30 έτη μετά τη μόλυνση για να δημιουργηθεί καρκίνος, έτσι ενώ οι μολύνσεις είναι πάρα πολύ συχνές γύρω στην ηλικία των 20, οι προκαρκινικές αλλοιώσεις εμφανίζονται συνήθως στην ηλικία των 25-35, ενώ οι διηθητικοί καρκίνοι, τελικά, μετά την ηλικία των 30.

Σε ένα Αδύναμο Ανοσοποιητικό

Οι ιοί του HPV για να φτάσουν να προκαλέσουν καρκίνο θα πρέπει να υπάρχουν προβλήματα στη αμυντική ικανότητα του οργανισμού, μιας και το ανοσοποιητικό είναι ικανό να κινητοποιεί όλους τους απαραίτητους αμυντικούς μηχανισμούς ώστε να αποτρέψει στον ιό να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται. Εάν όμως η φυσική άμυνα υστερεί, ο HPV αρχίζει να αναπτύσσεται και τελικά προκαλεί φλεγμονή.

Η Αντιμετώπιση

Η συστηματική αντιμετώπιση των υποτροπών, η ενδυνάμωση της φυσικής κατάστασης, της φυσικής άμυνας και της ανοσίας του ασθενούς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των ανθρώπων ο ίδιος ο οργανισμός με τη σωστή συμπεριφορά και τη διατροφή, θα θέσει τον ιό υπό έλεγχο σε περίπου 3-4 χρόνια από τη διάγνωση, οδηγούν στην τελική ίαση.

Η δράση του Biobran στο ανοσοποιητικό

Το Biobran ενεργοποιώντας τα ειδικά αμυντικά κύτταρα –nk μπορεί να προσφέρει σημαντική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε ιούς όπως ο HPV. Η συμπληρωματική χορήγησή του βοηθά το σώμα να βελτιώνει και να διατηρεί την φυσική του άμυνα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο επιπλέον επιπλοκών.

Δοσολογία του Biobran για HPV

Για ένα κανονικό σωματικό βάρος (60-70Kg) και για ήπιες περιπτώσεις (CIN 1 ή 2), αρκεί μια ημερήσια δόση 2-4 ταμπλετών Biobran 250, για περίοδο 3 μηνών ενώ για σημαντικότερης βαρύτητας περιστατικά (CIN 3 ή 4) απαιτούνται 1-3 φακελάκια σκόνης Biobran 1000.
Η περαιτέρω χρήση συντήρησης με τη μισή δοσολογία για όσο διάστημα κάποιος επιθυμεί, είναι προαιρετική αλλά πάντοτε αποδεκτή και ασφαλής.