Αραβινοξυλάνη

Μια λειτουργική διαιτητική ίνα

Η Αραβινοξυλάνη είναι ένα φυτικό εκχύλισμα το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται ως διαιτητικό συμπλήρωμα. Η σύνθεσή της είναι ημικυτταρίνη Β, ένας συνδυασμός σακχάρων τα οποία υπάρχουν τόσο στο πρωτοβάθμιο όσο και δευτεροβάθμιο κυτταρικό τοίχωμα πολλών δημητριακών (ή ακόμη και του ξύλου).

Η Αραβινοξυλάνη είναι ένα από τα κύρια συστατικά των διαλυτών και αδιάλυτων διαιτητικών ινών οι οποίες φαίνονται να ασκούν διάφορα οφέλη στην υγεία. Πιστεύεται να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό της γλυκόζης, γεγονός το οποίο ωφελεί τα άτομα τα οποία πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Αποτελεί ένα δομικό στοιχείο των διαιτητικών ινών απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Στην παρουσία της στον οργανισμό λαμβάνει χώρα σημαντική αύξηση στη δράση ΝΚ-κυττάρων, καθώς και Τ αλλά και Β. Σε μελέτες συγκρίνουσες την εξάπλωση των λεμφοκυττάρων, ο αριθμός τους τριπλασιάστηκε στις καλλιέργειες 3 ημερών με Αραβινοξυλάνη, σε σύγκριση με τον αριθμό των καλλιεργημένων χωρίς αυτή, στην ίδια περίοδο. Παράλληλα βοηθήθηκε η έκκριση Ιντερφερόνης-γ η οποία ενεργοποιεί κι άλλες ομάδες ανοσοκυττάρων στην ίδια χρονική περίοδο.

Από χημικής άποψης, είναι μια πολυμερής ένωση αποτελούμενη από αραβινόζη, και ξυλόζη (σε μερικά φυτά απαντάται και γαλακτόζη). Και τα δύο αυτά συστατικά είναι πεντόζες, σάκχαρα τα οποία βρίσκονται στο κυτταρικό τοίχωμα των φυτών. Βοηθούν δομικά στην ενίσχυση των φυτικών κυττάρων ώστε να χρησιμεύσουν ως στοιχεία αποθήκευσης για φαινολικά οξέα όπως το φερουλικό οξύ. Αυτά τα φαινολικά οξέα εξυπηρετούν διάφορες βιολογικές λειτουργίες στο κύτταρο συμπεριλαμβανομένης της άμυνας κατά των μυκητιασικών λοιμώξεων. Τα υπάρχοντα οξέα στη δομή της αραβινοξυλάνης υπόσχεται επίσης αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά.

Δομικά αποτελείται από ένα σχετικά μεγάλο μοριακό βάρος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό και να λειτουργεί σαν βοήθεια του γαστρεντερικού συστήματος.

Ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί πλήρης απορρόφηση της, είναι να διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια ώστε να εισέλεθει στο αίμα και έτσι να μπορέσει να γίνει περισσότερο λειτουργική. Στην παρουσία της στον οργανισμό λαμβάνει χώρα σημαντική αύξηση στη δράση ΝΚ-κυττάρων, καθώς και  Τ αλλά και  Β.

Σε μελέτες συγκρίνουσες την εξάπλωση των λεμφοκυττάρων, ο αριθμός τους τριπλασιάστηκε στις καλλιέργειες 3 ημερών με Αραβινοξυλάνη, σε σύγκριση με τον αριθμό των καλλιεργημένων χωρίς αυτή, στην ίδια περίοδο. Παράλληλα βοηθήθηκε η έκκριση Ιντερφερόνης-γ η οποία ενεργοποιεί κι άλλες ομάδες ανοσοκυττάρων στην ίδια χρονική περίοδο.

Η αραβινοξυλάνη του BioBran είναι διαιτητική ίνα πίτουρου ρυζιού, διασπασμένη (με υδρόλυση). Η διάσπασή της επιτυγχάνεται με επίδραση εκχυλίσματος ενζύμου από το μανιτάρι Shiitake, ώστε να μειωθεί το μοριακό της βάρος (άρα και το μέγεθός της) και έτσι να μπορεί να απορροφηθεί από το ανθρώπινο σώμα. Αυτός είναι ο λόγος όπου τα συστατικά του συμπλέγματος Αραβινοξυλάνης του BioBran έχουν τελικά μικρότερο μοριακό βάρος από τις φυσικές αραβινοξυλάνες, ώστε να επιτυγχάνεται η σταδιακή απορρόφησή τους από το λεπτό έντερο.