Ανοσοθεραπεία & Διαιτητικές Ίνες

Διαιτητικές ίνες και ανοσοποιητικό

Σήμερα γνωρίζουμε, ότι οι διαιτητικές ίνες σχετίζονται με τα «μη επεξεργασμένα» φυτικά τρόφιμα όπως δημητριακά, λαχανικά και φρούτα, τα οποία και περιέχουν συστατικά φυτικού κυτταρικού τοιχώματος. Έτσι πλέον θεωρούμε ότι μια δίαιτα πλούσια σε τέτοια «μη επεξεργασμένα» φυτικά συστατικά, μπορεί να μας προσφέρει μεγαλύτερη προστασία απέναντι στις «Δυτικής προέλευσης» ασθένειες.

Οι κοινές αδιάλυτες διαιτητικές ίνες, αποτελούν στοιχεία διατροφής που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία. Όμως επιπρόσθετα, η ενζυματική διάσπασή τους, όπως σε διάφορα προϊόντα ζύμωσης, έχει αποδειχθεί ότι έχει την ικανότητα να κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Το Biobran είναι μια τέτοια διασπασμένη -ή με άλλα λόγια προχωνεμένη (ζυμωμένη)- διαιτητική ίνα από πίτουρο ρυζιού. Από το συστατικό δηλαδή, που υπάρχει στο ακατέργαστο κόκκινο ρύζι, και η οποία αποχωρίζεται από αυτό κατά τη διαδικασία της βιομηχανικής λεύκανσής του.

Για να διατηρήσουμε μια καλή κατάσταση υγείας, οι αιτίες των ασθενειών, πρέπει να απομακρυνθούν προτού αναπτυχθούν και ισχυροποιηθούν. Για το σκοπό αυτό η ανοσολογική ανταπόκριση πρέπει να παραμένει δυνατή και ρυθμισμένη ώστε να προστατεύσει το σώμα από ξένους εισβολείς.

Ανοσοθεραπεία σημαίνει να αντιμετωπίζεις τις ασθένειες (όπως ιογενείς μολύνσεις, χρόνιες λοιμώξεις, καρκίνο κλπ), χρησιμοποιώντας τους ανοσολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι ανάλογα ρυθμίζουν ή ενισχύουν την ανοσία του οργανισμού.

Η Ανοσοθεραπεία στη ρύθμιση της φυσικής μας άμυνας

Αυτό, ως νέο πεδίο έρευνας παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον και έχει υψηλό δυναμικό θεραπείας. Νέες έρευνες έχουν δείξει ότι το ψυχολογικό (νοητικό), νευρικό, και ανοσοποιητικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα σε μια σύνδεση η οποία έχει αναδείξει ένα νέο ιατρικό κλάδο, την ψυχο –νευρο -ανοσολογία (psycho-neuro-immunology ή PNI). Ασθένειες όπως ο καρκίνος, το AIDS, οι επιμολύνσεις, τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι χρόνιες λοιμώξεις, μπορούν να δημιουργήσουν μιαν ένταση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ως να πρόκειται το σώμα να παλέψει για να επιστρέψει στη υγιή του κατάσταση.

Η ειρωνεία είναι ότι, αρκετές από τις θεραπευτικές αγωγές για αυτές τις καταστάσεις έχουν τόσες παρενέργειες, που οδηγούν τελικά με μεγαλύτερη καταστολή του ανοσοποιητικού. Αρκετές συμβατικές θεραπείες για παράδειγμα, επιδρούν αρνητικά στην άμυνα και την ανοσία του σώματος, σε μια στιγμή που αυτές, είναι δραματικά αναγκαίες. Αυτός είναι ο λόγος που ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ιατρών, χρησιμοποιούν στα προγράμματα θεραπειών τους, συμπληρωματικά διατροφικά εκχυλίσματα όπως το Biobran.

Για να νικήσουμε τον εσωτερικό αυτό καθημερινό πόλεμο και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την ασθένεια, πρώτα από όλα πρέπει να απομακρύνουμε κάθε παράγοντα που μπορεί να μας μειώσει την ανοσία. Το άγχος έχει δυνατή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και ο καθημερινός έλεγχος του άγχους είναι πολύ σημαντικός.

Πώς κρατούμε την ανοσία σας σε υψηλά επίπεδα;

Για παράδειγμα η δράση ενός ανοσοκυττάρου ενός ποντικιού κρατημένου σε ένα υπερπληθυσμικό κλουβί, μειώνεται κάτω από το ένα τρίτο. Ένας σπουδαστής που ετοιμάζεται για τις εξετάσεις του ή ένας ασθενής σε ένα νοσοκομείο, έχουν  μειωμένη ανοσία λόγω του άγχους τους.

Η ανοσία επίσης χειροτερεύει με την ηλικία. Το μέγιστο σημείο εμφανίζεται κατά το 18-22 έτος ενός ανθρώπου, ενώ στην ηλικία των 40 (εκκίνηση της ηλικίας των καρκίνων), η ανοσία κάποιου φτάνει τα μισά και συνεχίζει να μειώνεται μετά από εκεί. Η γήρανση της ανοσίας μας είναι φυσικό επακόλουθο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να την κρατάμε σε υψηλά επίπεδα.

Εκτός από την φυσική γήρανση, αρκετοί ακόμη παράγοντες μειώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η μόλυνση του αέρα, το κάπνισμα, η έκθεση σε κάποιου τύπου χημικά στην εργασία σου για μεγάλο διάστημα, η μείωση της σωματικής άσκησης σε μια μηχανοκινούμενη κοινωνία, κλπ.

Όσο διατηρούμε δυναμική τη φράση “Τρόφιμο το Φάρμακό σου“, μια σωστή δίαιτα βοηθά να διορθώσουμε και να ενισχύσουμε την ανοσία μας. Η σύγχρονη δίαιτα (στην καλοταϊσμένη εποχή μας) όπως τα πρόσθετα τροφίμων, τα έτοιμα, γρήγορα και στιγμιαία φαγητά κλπ, μας βάζει σε ένα περιβάλλον γεμάτο παρόμοιους παράγοντες που καθιστούν την ανοσία αδύναμη καθημερινά.